Nepal, Travel, Wanderlust

Five Days In Nepal

After visiting India, we continued our journey and took a flight to Kathmandu, the capital city of Nepal. One year ago Nepal was hit by a terrible earthquake. The earthquake killed over 8000 people, destroyed entire villages and damaged many of the historical sites, monuments and temples. Nepal has always been a very poor country. There is no money for major reconstructions so as a tourist you have to pay a lot if you want to visit what’s left of the temples.

Our stay in Nepal was rather short (5 days), so we didn’t have time to do any of the long treks. We mainly stayed in the Kathmandu Valley and quickly noticed most of the locals were wearing mouth masks. Mouth masks? In Nepal? Yes. Apparently Nepal is one of the most polluted countries in the world and Kathmandu is literally choking under a blanket of pollution. When we arrived on top of the hill where the Monkey Temple is located, there was no rewarding view. Actually, there was no view at all because of the smog.

One day we took several crowded local buses (some people even had to sit on the roof) to Nagarkot to see the Himalaya from a distance. We heard you can even see Mount Everest if you are lucky. We were unlucky I guess. We didn’t see Mount Everest, we didn’t see anything at all. Extremely frustrating as we sat on the bus for hours and had to wake up at 5 in the morning.

Our trip to Nagarkot was definitely the biggest bummer of our round the world trip so far. Is Nepal even worth visiting these days? It sure is, but do not stay in the Kathmandu Valley for too long. In a couple of years we might return for some hiking to the Mount Everest Basecamp.

 


NED: Na onze trip door India, zetten we onze reis verder richting Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. Een jaar geleden werd het land getroffen door een zware aardbeving waarbij meer dan 8000 mensen het leven lieten, volledige steden werden verwoest en veel schade werd berokkend aan historische sites, monumenten en tempels. Nepal is altijd al een arm land geweest. Geld voor grote reconstructies is er niet, daarom moet je als toerist veel betalen als je de tempels, of wat er van over blijft, wil bezoeken.

Ons bezoek aan Nepal was nogal kort (5 dagen), dus we hadden geen tijd om er lange wandelingen te doen. Het grootste deel van onze tijd spendeerden we in Kathmandu Valley, waar we al snel de mondmaskers opmerkten die locals dragen. Mondmaskers? In Nepal? Yes. Blijkbaar is Nepal een van de landen met de zwaarste luchtvervuiling ter wereld en vooral in Kathmandu zal je weinig gezonde lucht inademen. Wanneer we de top van de heuvel bereikten waar de Monkey Temple gesitueerd is, was er geen fantastisch uitzicht te bespeuren door de smog.

Op een dag namen we verschillende overbevolkte lokale bussen (sommige zaten zelfs op het dak van een busje) naar Nagarkot, waar we hoopten de Himalaya in de verte te kunnen bewonderen. We hadden zelfs gehoord dat als je wat geluk had, de Mount Everest ook van daar kon zien. De Mount Everest, die hebben we niet gezien. We zagen to-taal niets. Enorm frustrerend als je zoveel uur op verschillende bussen hebt gezeten en daarvoor nog eens om 5 uur opstaat ook.

Onze uitstap naar Nagarkot was tot nu absoluut de grootste tegenslag tijdens onze wereldreis. Is Nepal dezer dagen nog een bezoek waard? Zeker en vast, maar blijf niet te lang in Kathmandu Valley. Ik sluit dan ook niet uit dat we over x-aantal jaar teruggaan voor wandelingen in het Mount Everest Basecamp.

 

IMG_1661

IMG_1738
IMG_1666

IMG_1652
IMG_1674IMG_1735

IMG_1672 IMG_1679 IMG_1693

IMG_1742
IMG_1699

IMG_1747

 

 

 

 

Would you ever visit Nepal?

 

Sarah x