Brazil, Travel, Wanderlust

RIO 2016

I have always had a passion for the Olympics. I just love watching Usain Bolt run from one golden medal to another and the swimming is always amazing too, isn’t it? Maybe I just have a thing for the swimmers. 😉 This year I haven’t been able to watch much of the Olympics because of my RTW trip, but at least I saw the city of Rio De Janeiro.

Whenever I heard about Rio I always associated it with beaches, the Christ Statue (Cristo Redentor), football and a lot of samba music. Too bad Rio is also known as an extremely dangerous city. Crime and violence are big problems. There are many viruses in the water and there is Zika.

During our stay in Rio we stayed in a favela. Favela’s are mainly slums and poor areas and often, but not always, considered dangerous. One might wonder why on earth we decided to stay in a favela and potentially risk our lives. Well, we found a guesthouse with an in-cre-dible view from the rooftop. We did our research and decided the risk was worth it.

The woman who hosted us was incredibly kind and took care of us as we were her own children. We never felt unsafe once we entered the house. People who live in a favela hang out in the streets pretty much all the time which is fun during the day. The kids play football and there is always a lot of music playing. But I would lie if I said I felt 100% safe in the evening and at night. We tried to blend in but still got many looks every time we walked by. There were also A LOT of cops with body armors and giant shotguns or assault rifles. It was crazy but nothing bad happened, we didn’t get robbed and in the end really enjoyed our stay.

The Cristo in Rio is one of the most iconic statues in the world so we obviously wanted to go there first. The statue overlooks the entire city and we actually climbed all the way up. It is quite a difficult track and takes a few hours so 99% of the tourists just take the bus. To recover from the hike we spent an afternoon at the famous beach of Copacabana. We had a great time but it takes some skill to ignore all the touts trying to sell you sunglasses, selfie sticks and caipirinha’s!

Other highlights of our week in the City of God were Sugarloaf for the spectacular views and the colorful Escadaria Selaron. Rio was simply amazing and I would love to go back one day. Maybe to take a helicopter flight above Rio. So till 20.., Rio?

 


 

NED: Ik vind het altijd heel leuk om naar de Olympische spelen te kijken. Is het niet fantastisch om Usain Bolt van de ene gouden medaille naar de andere te zien sprinten? Ook het zwemmen vind ik zalig, al is dat misschien gewoon een excuus om naar de zwemmers te kijken, haha. 🙂 Dit jaar heb ik niet veel van de Spelen kunnen zien door onze wereldreis. Wat ik wel gezien heb is Rio De Janeiro zelf. Rio associeerde ik vroeger altijd met fantastische stranden, het gigantische Christusbeeld (Cristo Redentor), voetbal en heel veel sambamuziek. Helaas is Rio ook gekend als een extreem gevaarlijke stad. Misdaad en geweld zijn er grote issues. Het zeewater zit vol bacteriĂ«n en daarbovenop is er ook nog het Zikavirus.

Tijdens ons verblijf in Rio verbleven we in een favela. Favela’s zijn meestal arme buurten en sloppenwijken en worden dikwijls, maar niet altijd, beschouwd als gevaarlijke buurten. Je kan je afvragen waarom we er dan vrijwillig voor kozen om in een favela te verblijven en misschien wel ons leven te riskeren. Wel, we vonden er een gastenverblijf met een ongelooflijk mooi uitzicht. We deden eerst wat research en besloten uiteindelijk het erop te wagen. De dame bij wie we verbleven was enorm lief en zorgde voor ons zoals voor haar eigen kinderen. Eens we in het huis waren voelden we ons ook altijd veilig. Mensen die in een favela wonen, spenderen hun dagen meestal op straat en dat is zeker leuk overdag. Er hangt een leuke sfeer, kinderen voetballen op de kleine pleintjes en er speelt vrijwel altijd muziek. Maar ik zou liegen als ik zeg dat we ons ‘s avonds en ‘s nachts compleet veilig voelden. We kregen bijvoorbeeld heel wat blikken toegeworpen tijdens het passeren, ook al probeerden we wat in te blenden met de locals. Er waren ook heel veel agenten op straat, allemaal in kogelvrije vesten en met gigantische shotguns. Het was crazy, maar uiteindelijk is er niets ergs gebeurd. We hebben echt wel genoten van ons verblijf.

Het Christusbeeld in Rio is een van de meest iconische beelden ter wereld dus een bezoekje aan de Cristo stond bovenaan in onze agenda. Het beeld kijkt uit over de volledige stad maar de top bereiken is makkelijker gezegd dan gedaan. In plaats van de shuttlebus te nemen, zijn we immers volledig naar boven geklommen. Het is nogal een zwaar parcours en je doet er enkele uren over, wat ook verklaart waarom 99% van de bezoekers gewoon de bus neemt. Om wat te bekomen van de klim, spendeerden we de namiddag op het beroemde strand van Copacabana. Genieten, maar de vele verkopers moet je erbij nemen. Zonnebrillen, selfie sticks en caipirinha’s, op Copacabana vind je werkelijk alles.

Andere hoogtepunten van ons bezoek aan the City Of God waren de Sugarloaf Mountain (voor de prachtige uitzichten) en de kleurrijke Escadaria Selaron. Voor ons was Rio een fantastische ervaring en we hopen om er op een dag terug te keren, eventueel voor een helikoptervlucht boven Rio. Misschien tot 20.., Rio?

 

IMG_0068_Fotor

IMG_0552_Fotor

IMG_0262_FotorIMG_9853_Fotor
FullSizeRender
13718623_500963253439493_7397704797880875721_n

IMG_9920_Fotor

IMG_9909_FotorIMG_0091_FotorIMG_0256_FotorIMG_0489_Fotor
IMG_9863_FotorIMG_0504_Fotor
IMG_9814_FotorIMG_0396_Fotor

IMG_9861_Fotor

IMG_0374_FotorIMG_0253_Fotor
IMG_9762_FotorIMG_0478_FotorIMG_0386_Fotor
IMG_0471_FotorIMG_0460_FotorIMG_9945_FotorIMG_9993_FotorIMG_0542_FotorIMG_0578_Fotor