Personal, Tips & Thoughts, Travel, Wanderlust

Low Budget Traveling + budget tips!

How expensive is traveling around the world? There is no easy answer. You can pretty much make any trip as cheap or as expensive as you want to. If you want to go from LA to New York you can hitchhike, couchsurf and cook your own meals. It will cost you pretty much nothing. Or you can hire a Mustang, drive the Route 66 and sleep in the most beautiful hotel in Manhattan. This trip will cost you thousands of dollars. In the end it all depends on what you want to do and see.

I do think most people who travel around for a very long time rather try to save their money as much as possible. Some of my Instagram pictures or Snaps show very nice views from rooms we have stayed in and I’m afraid some people might start to get a too fancy image of our trip. Today I’d like to tell you more about how we really lived for the past nine months and about how we try to make every penny count. Unfortunately, not everything is as glamourous as it looks.

We try to save money on many things. We never take a taxi if we can walk, even though we both carry very heavy backpacks. Sometimes it’s extremely hot and sometimes it doesn’t stop raining, but we still walk. If there really is no other option, we use – if available- Uber to get a taxi. Uber costs usually half the price of an official taxi and in many countries it’s more reliable and much safer.

We stay in cheap places and in most cases that means shared bathrooms and kitchens. You can always book a hotel or hostel with a decent rating but unfortunately you can’t choose the people who are also staying in your accommodation. Believe me, some people can be incredibly annoying or disgusting. We try to avoid the so called ‘dorms’ as much as possible. We’re a couple and we like to have some privacy, I don’t think we could manage traveling for this long if we slept in dorms every night. We still ended up sleeping in some very, very dirty rooms though. I have a few incredible stories but I don’t want to ruin your lunch. Because of the reasons stated above we pretty much always try to find accommodation through AirBnB (Click here to get a €30 discount on your first trip!). On AirBnB you can find amazing rooms for great prices. The hosts actually care about their guests and you can get sightseeing tips and tricks from a local (for free!).

In my opinion, eating new things is one of the most fun things about traveling. When we eat out, we always try these local dishes in local restaurants. Eating like a local will always be cheaper and usually better than going to the tourist spots. There might be no menu in English but that only makes it more of an adventure. Nothing is cheaper than cooking your own meals of course. It’s not always easy though, you need a (clean) kitchen and in many countries there are no supermarkets at all.

If you want to save A LOT of money, try to avoid going on organised tours. Many things can be visited independently for a fraction of the price of a tour. And you don’t have to be afraid 50 other tourists will ruin your pictures.

So, these were a few of my own lowbudget experiences and some tips. If you would like more of these kind of posts, let me know! Other tips are welcome too.

 


NED: Het is niet eenvoudig te zeggen hoeveel een lange reis je zal kosten. Je kan zowat iedere reis zo duur of zo goedkoop maken als je zelf wilt. Indien je van LA naar New York wil reizen kan je liften, couchsurfen en je eigen potje koken. Op deze manier zal het je niet veel kosten. Of je kan een Mustang huren, zelf de Route 66 rijden en slapen in het mooiste hotel van Manhattan. Deze trip kan je makkelijk duizenden dollars kosten. Uiteindelijk hangt het er allemaal van af wat je zou willen doen en zien.

Hetzelfde principe geldt voor wereldreizen. Ik denk echter wel dat mensen die voor een lange periode reizen, eerder hun geld zoveel mogelijk trachten te sparen. Enkele van mijn Instagram-fotos en Snaps tonen soms een heel mooi uitzicht vanuit onze kamer en ik vrees dat sommige mensen een iets te rooskleurig beeld hebben van onze reis. Vandaag vertel ik jullie graag hoe we de afgelopen negen maand echt hebben geleefd en hoe we iedere cent twee keer omdraaiden vooraleer iets uit te geven. Helaas, niet alles is altijd zo fancy als het lijkt.

We proberen geld uit te sparen op verschillende manieren. We nemen nooit een taxi als we eigenlijk kunnen wandelen, ook al dragen we allebei enkele zware rugzakken. Soms is het extreem warm en soms stopt het niet met regenen, maar toch zullen we wandelen. Als er echt geen andere oplossing is, nemen we – indien beschikbaar – een Uber als taxi. Uber kost dikwijls maar de helft van een officiële taxi en in vele landen is het veel aangenamer en veiliger rijden.

We verblijven meestal op goedkope plaatsen en in de meeste gevallen betekent dat gedeelde badkamer en keuken. Het hotel of hostel kan je zelf kiezen, maar de mensen die ook in jouw accommodatie verblijven jammergenoeg niet. Geloof me, sommige mensen kunnen ongelooflijk irritant zijn en anderen zijn echte vuilaards. De zogenaamde ‘dorms’, waarbij je met verschillende personen op een kamer ligt, proberen we wel te vermijden. Mijn vriend en ik zijn een koppel en hebben graag onze privacy. Mochten we iedere nacht op een dorm moeten liggen denk ik niet dat we het al zo lang zouden kunnen hebben volhouden. Toch hebben we ook al heel wat nachten in vuile, smerige koten doorgebracht. Ik zou een volledige post kunnen wijden aan enkele horrorverhalen maar ik wil je geen nachtmerries bezorgen. Om die scenario’s te vermijden, trachten we altijd eerst via AirBnB (klik hier om €30 korting te krijgen op je eerste verblijf!) een slaapplaats te boeken. Op AirBnB vind je soms heel leuke kamers voor een goede prijs. De mensen die je een kamer aanbieden doen altijd heel hard hun best om je thuis te doen voelen en de sightseeing tips van een local krijg je er gratis bij.

Naar mijn mening is nieuwe gerechtjes proberen een van de leukste dingen aan reizen. Wanneer we uit eten gaan, proberen we bijna altijd de lokale gerechten en dat vooral in lokale restaurants. Als een local eten zal je meestal voordeliger uitkomen dan te dineren in de typische toeristenrestaurants. Houd er rekening mee dat die lokale restaurantjes dikwijls geen menu in het Engels hebben, maar dat maakt het een nog groter avontuur. Natuurlijk is er niets zo goedkoop dan je eigen potje te koken. Dit is echter niet altijd even makkelijk, zo moet je al ergens verblijven waar je een (propere) keuken ter beschikking hebt en in verschillende landen is er niet zoiets als een grote supermarkt.

Als je echt veel geld wil uitsparen, probeer dan om georganiseerde tours te vermijden. Veel bezienswaardigheden kan je zelfstandig bezoeken en voor een fractie van de prijs van een tour. En geen 50 andere toeristen die iedere foto verpesten!

Zo, dit waren enkele van mijn eigen low budget-ervaringen en tips. Indien je meer van dit soort blogposten wilt lezen, laat het dan zeker weten in de comments! Eigen budgettips zijn uiteraard ook welkom 😉