Bolivia, Colombia, Ecuador, Food, Hotspots, Wanderlust

FOOD HOTSPOTS: Vegetarian recommendations in South-America

People often told me it would be extremely difficult to find vegetarian food in South America. It is true, the food you will find at street corners will not be vegetarian. Expect a lot of burgers and pollo con papas – chicken with fries. BUT! I was pleasantly surprised to see there also are many vegetarian (or even vegan!) options available. In the end I actually had some of the best vegetarian food ever in South America!

If you want a meat free plate and don’t speak Spanish fluently, I always suggest to have a look on sites like Tripadvisor first. Some people don’t know fish is not vegetarian and others don’t know eggs are okay. But today I’d like to tell you about some of the best vegetarian restaurants we found in South America. Don’t expect super fancy restaurants. We were on a round the world trip and obviously didn’t want to spend a fortune. If you have some recommendations yourself, don’t hesistate to share them in the comments!

 

Bolivia
Namas Te (La Paz): A completely vegetarian and vegan restaurant in Bolivia’s capital city La Paz. Super popular for both tourists and local people. Definitely worth a visit. We ate deep fried eggplants and delicious sweet potato chips.

 

Colombia
Brunch de Salento (Salento): An American inspired little place where you can order brunch, lunch and dinner. I forgot to take my camera but the burgers we ordered were both amazing. My boyfriend ordered one with meat and avocado and I had the vegetarian option with avocado. You can also order lunch to take away: expect the typical American brown paper lunch bag with some yummie surprises in it. Perfect for a daytrip to the highest palmtrees in the world! Can I get a lunch like this this delivered to my desk every single day, por favor?

The Veggie Place (Salento): A completely vegetarian restaurant, perfect for a quick bite. We had a late lunch and an early breakfast here. Fresh juices, amazing wraps and very cheap.

Mora Castilla (Popayan): If you’d like to try some typical Colombian tapas, go to this place! Famous for it’s salpicon: blackberry juice with citric fruits and crushed ice.  (Note: I’m not sure whether it’s a completely vegetarian restaurant or not but when we were there the entire menu was vegetarian):

Namaste (Guatapé): We tried the crepes filled with vegetables and the portions are just huge!

 

Ecuador
Lazy Cat (Minca): we were there for dinner during a Halloween party so I don’t know what the place looks like on a normal evening. The food was incredibly good. I ordered a vegetarian curry with nacho’s and a salad. Great comfort food after a very, very rainy day.

 


 

 

NED: Sommige mensen vertelden me dat het erg moeilijk zou worden om vegetarisch eten te vinden in Zuid-Amerika. Het is waar, het eten dat je op iedere hoek van de straat vindt, is niet vegetarisch. Verwacht veel hamburgers en pollo con papas – kip met frieten. MAAR! Ik was zó aangenaam verrast om te zien dat er wel degelijk verschillende vegetarische (of zelfs veganistische!) opties zijn. Uiteindelijk heb ik er er een paar keer zelfs de beste vegetarische maaltijd EVER gegeten.

Als je een maaltijd zonder vlees of vis wenst te bestellen en niet vloeiend Spaans spreekt, raad ik je aan om eerst op sites als Tripadvisor te zoeken naar restaurants met een vegetarisch alternatief. Vele mensen beseffen niet dat vegetariërs naast vlees ook geen vis eten, of omgekeerd, ze weten niet dat eieren wel mogen. Vandaag deel ik graag enkele van mijn favoriete low budget vegetarische restaurants die we zijn tegengekomen in Zuid-Amerika. Verwacht echter niet de hipste of meest trendy restaurants ter wereld. We waren op wereldreis en wilden duidelijk geen fortuin aan eten spenderen. Mocht je zelf nog aanbevelingen hebben, aarzel niet om deze te delen in de comments

 

Bolivië 

Namas Te (La Paz): een compleet vegetarisch en veganistisch restaurant in La Paz, de hoofdstad van Bolivië. Enorm populair bij zowel toeristen als de lokale bevolking. We aten er gefrituurde aubergines met zoete aardappelchips en een rijstschotel met groentjes, tofu en pindasaus.

 

Colombia

Brunch de Salento (Salento) Een kleine, Amerikaans geïnspireerde plek waar je brunch, lunch of avondeten kan bestellen. Ik vergat mijn camera mee te nemen, maar de burgers die we besteld hadden waren allebei heerlijk. Mijn vriend bestelde een hamburger met avocado, ik bestelde de vegetarische versie ook met avocado. Je kan daarnaast een take-away lunch vragen: verwacht de typische Amerikaanse papierzak met enkele heerlijke verrassingen in. Perfect voor tijdens een daguitstap naar de hoogste palmbomen ter wereld! Deze lunch graag iedere dag aan mijn bureau, por favor.

The Veggie Place (Salento): Een compleet vegetarisch restaurant, ideaal voor een snelle hap. We hadden er eens een late lunch en een vroeg ontbijt. Verse sapjes, lekkere wraps en héél goedkoop.

Mora Castilla (Popayan): Als je graag enkele Colombiaanse tapas wilt proeven, ga dan absoluut naar deze plaats. Bekend voor het sapje ‘salpicon’: braambessen gemengd met citrusvruchten en crushed ice. (Opmerking: ik weet niet of dit een compleet vegetarisch restaurant is; toen wij er waren was de hele kaart wel meat free.)

Namaste (Guatapé): We probeerden er pannenkoeken gevuld met groentjes en de porties zijn gewoon gigantisch! 

 

Ecuador

Lazy Cat (Minca): We waren hier toen er een Halloweenfeestje was, dus ik weet niet hoe het de plaats eruitziet op een gewone dag. Het eten was wel fantastisch lekker. Ik bestelde een vegetarische curry met nachos en een salade. Het perfecte comfort food na een regenachtige dag.